Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2021.
márc.
8.

Nőnapi köszöntő

Nőnap alkalmából szeretettel köszöntik a hölgyeket a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárának munkatársai!

 

2021.
márc.
5.

A kutató- és ügyfélszolgálat zárva

 
Tisztelt Kutatóink, Ügyfeleink!
Szíves tájékoztatásul közöljük, hogy kutató- és ügyfélszolgálatunk előreláthatólag 2021. március 8 – március 22. között zárva tart.
Telefonon és elektronikus úton továbbra is kereshetnek bennünket.
Megértésüket köszönjük!
2021.
márc.
1.

Egy figyelemre méltó nő a 17. századból

A 17. századi Erdély történetének megismeréséhez sok információval járul hozzá Nagy Dóra főlevéltáros hosszú ideje tartó kutatása, amelynek eredményeképpen Bornemissza Anna fejedelemasszony életébe, tevékenységébe olyan források segítségével is bepillanthatunk, mint amilyet hamarosan megjelenő 22. Évkönyvünkben ad közre, illetve 2021. március 8-án 10 órától mutat be előadásában Facebook-oldalunkon.

Ajánló

2021.
febr.
25.

A KOMMUNISTA DIKTATÚRÁK ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJÁRA

Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata minden év február 25-ét a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjává nyilvánította. Ezen a napon emlékezünk a százezernél is több, családjától elválasztott és kényszermunkatáborba hurcolt honfitársunkra, a koholt vádak alapján mészárszékre küldött emberekre, az ellenállóként mártírhalált halt hősökre. Ekkor idézzük fel mindazok emlékét, akik az erőszakrendszer áldozataivá váltak, családtagjaikét és szeretteikét, akiket a kommunista rezsim meghurcolt és kiszolgáltatott. Az Ő emlékükre készült ez az összeállítás.
2021.
febr.
23.

Diákkonferencia

Február utolsó hétvégéjétől válnak elérhetővé Facebook-oldalunkon
a Nyíregyházi kutatódiákok
5. konferenciájának előadásai,
amelyeket főként az etika érettségi előtt állóknak ajánlunk figyelmébe.

Programajánló 

2021.
febr.
17.

22. Évkönyvünk tanulmányainak következő bemutatója

Az Arcok és könyvek a történelemtudomány műhelyéből című sorozatunkban
Valuch Tibor:
Sors–történelem–társadalom

című, 22. Évkönyvünkben megjelenő tanulmányát mutatja be.

A virtuális program
2021. február 22-én 10 órától
lesz elérhető a levéltár
Facebook-oldalán.

A rendezvény támogatója:
NKA Közgyűjtemények Kollégiuma

Ajánló

2021.
febr.
15.

In memoriam Megyery Pál

Három évvel ezelőtt, 2018. február 12-én kedves vendéget fogadtunk a levéltárban a Múltról mindenkinek sorozat programján. Pro Archivo-emléklappal kitüntetett iratajándékozónk, Megyery Pál látogatott el hozzánk és beszélgetett családja múltjáról és fennmaradt emlékeiről Nagy Dórával.
A napokban elhunyt Pali bácsira kegyelettel emlékezünk.
2021.
febr.
9.

Virtuális séta a görögkatolikus levéltárban

A Magyar Nemzeti Levéltár Hetedíziglen projektjének keretében 2020-ban indítottunk kurzust a családkutatók számára. Ennek keretében az elődök feltárásában nélkülözhetetlen iratok megismerését követően most a helyi forrásőrző intézmények megismerését ajánljuk figyelmükbe. A pandémia miatt a személyes látogatás helyett virtuális sétát ajánlunk. 

Ajánló

2021.
febr.
9.

Kutass Online 5. – Szatmár vármegye

Szatmár vármegye iratanyaga levéltárunk egyik törzsanyagát képezi. Napjainkban a történeti Szatmár vármegye túlnyomó része határainkon túl helyezkedik el, viszont múltja a régió és az egész ország múltjának elválaszthatatlan része. Ebben a bejegyzésünkben a levéltárunkban található, Szatmár vármegyére vonatkozó levéltári forrásokat és a nálunk zajló, ezekkel kapcsolatos történettudományi kutatómunkák eredményeiként napvilágot látott önálló köteteket és tanulmányokat szeretnénk kutatásra ajánlani.

2021.
febr.
1.

Családi emlékek: Károlyiak - könyvajánló

Sophie Edwards Károlyi - Emlékek és rejtélyek

A 16. századtól Szatmár vármegye, majd az ország történetében is jelentős szerepet játszott Károlyi családról levéltári programjainkon, kiadványainkban gyakran esett szó.  Akit érdekel egy szubjektív családtörténet, az vegye kézbe Sophie Edwards Károlyi Emlékek és rejtélyek - A Károlyi család 25 nemzedékének története című könyvét!Utolsó frissítés: 2021.03.08. hétfő, 09:41
Tartalom átvétel