Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2012.
Apr.
21.
Gyerekként szinte mindenki megcsodálhatta a múzeumokban őrzött értékes műtárgyakat, de csak nagyon kevesen jutunk el a történeti forrásokat őrző levéltárakba. A tokaji Kereskedelmi és Idegenforgalmi Középiskola történelem fakultációs diákjainak, köztük nekem is, április 17-én lehetőségünk volt betekintést nyerni a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárba, ahol sok érdekes dolgot tudtunk meg és egy felejthetetlen élményben volt részünk.

            Az iskolából elindulva már a vonaton izgatta a fantáziámat, hogy vajon mi lehet egy ilyen levéltárban, mivel mi diákok még sose jártunk ilyen intézményben. Nyíregyházára érve egy 10 perces séta után érkeztünk meg a múzeum mellett található épülethez. Belépve Kujbusné dr. Mecsei Éva igazgatónő várt minket. Már az előtérbe egy nőkről szóló kiállítást láttunk, majd az igazgatónő a saját irodájában mutatta be a levéltárat, vezetett be minket a múlt csodálatos világába. Sok érdekes információt tudtunk meg az intézményről, amely mindenekelőtt Szabolcs és Szatmár vármegyékből és kisebb részben Bereg, valamint Ung és Ugocsa vármegyékből őriz dokumentumokat. A látogatásunk legnagyobb élménye a levéltár legértékesebb és egyben a legrégibb oklevelének (XIII. század) a megtekintése volt, amelyet volt szerencsém kezembe is venni (természetesen kesztyűvel a kezemen). De közelről megtekinthettünk még középkori okleveleket, XVIII. századi jegyzőkönyveket és térképeket is. Ezután Kocsis György könyvtáros beszélt az intézmény szakkönyvtáráról és mutatta be a levéltár honlapját. Majd a látogatás zárásaként körbevezettek minket a levéltárban és a könyvtárban.

            A másfél órás rendhagyó történelemóra után maradandó élményekkel lettünk gazdagabbak és azzal a tapasztalattal indultunk vissza Tokajba, hogy az igazi történelem nem a tankönyvekből, hanem a levéltárban ismerhető meg.          
 
 
Kopcsó Máté, 12.A
Kereskedelmi és Idegenforgalmi Középiskola, Tokaj

 

GalériaUtolsó frissítés: 2021.01.20. Wednesday, 16:42