Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2020.
febr.
24.
   

2020. február 24-én a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából Gottfried Barna főlevéltáros mutatta be a Majtényi György, Szabó Csaba, Mikó Zsuzsanna által szerkesztett Kommunista kiskirályok c. kötetet a levéltár kutatótermében.

Galéria

A kötetben szereplő tizenhét írás a szocializmus időszakának hatalomgyakorlási mechanizmusáról, a hatalommal való visszaélés gyakorlatáról hoz példákat. Az 1945-ben létrehozott politikai rendőrség viselt dolgaitól kezdve a mezőgazdaság szocialista átszervezése során elkövetett lelki és fizikai terroron át a termelőszövetkezetekben elkövetett gazdasági visszaélésekig olvashatunk 1-1 történetet. Nagykanizsától Sátoraljaújhelyig, Czinege Lajostól honvédelmi minisztertől a falusi tsz-elnökökig, 1945-től a nyolcvanas évek második feléig terjed a kötetben szereplő, levéltárosok által írt tanulmányok íve, amelyek tárgya a 160 millió Ft-ból létrehozott, titkos katonai objektumnak „álcázott”, bekerített vadászterülettől az ellopott étkészletig tart. A könyv 2019-ben a Libri Kiadó gondozásában jelent meg.

Média

 Utolsó frissítés: 2021.04.15. csütörtök, 13:27