Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2013.
jan.
6.

A középkori és koraújkori történelemmel foglalkozó szakemberek, de az okleveleket és címeres nemes leveleket is „forgató” családkutatók számára is már régen megszokott, hogy a kért levéltári anyagot elsősorban fotón tekinthetik meg. Eddig a fotók megtekintéséért is el kellett a levéltárba menni, esetenként több órát is utazva, hogy ott a jelzetet kikeresve a kérő- és kísérőlapokat kitölteni, majd várni az irat előkészítésére. Ismerve az elvárásokat és kihasználva a technika adta lehetőségeket, néhány éve nagyszabású digitalizálási projektbe kezdtek a levéltárak.A levéltári honlapok létrejötte óta lehetett egy-két iratot viszontlátni számítógépen is, de mára komplett adatbázisok készültek el. Nemcsak a levéltári anyag állományvédelme szempontjából fontosak és előnyösek, de folyamatosan bővíthetők és javíthatók, az interneten közzétéve pedig akár otthonról is kutathatók.

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, mint a legértékesebb dokumentumok őrzője és így, mint a legnagyobb kutatói érdeklődésre számot tartó levéltár, a magyarországi levéltárak közül a legnagyobb adatbázissal rendelkezik. Kutatóink is gyakran folytatják munkájukat a budai kutatótermek egyikében vagy forgatják az MNL-OL-ban lévő dézsma- és tizedjegyzékek mikrofilmjének másolatát. Elsősorban a családtörténészek és helytörténészek munkáját megkönnyítendő, az alábbiakban három adatbázisára: a Középkori Magyarország Levéltári Forrásainak Digitális Adatbázisára, a Libri Regii-re és az Urbaria et conscripionesra szeretnénk felhívni a figyelmet. Az alábbi linkre kattintva hívhatják elő a MNL-OL digitális adatbázisait: http://mol.arcanum.hu/

A Mohács előtti gyűjtemény a tervek szerint minden magyarországi levéltár oklevelét tartalmazza majd. A digitalizált okleveleknek rögzítik a régi és új jelzetét, keltezés idejét és helyét, a kiadót (uralkodó, megye, személy, hiteles hely, stb.), a fennmaradási formáját (eredeti, másolat, tartalmi kivonat, átírás, protokollum, stb.), nyelvét, az irat típusát (pl.: idéző, perhalasztó, tanúsítvány,) és hogy van-e rajta pecsét (hitelesítés). Minden irathoz készül regeszta, illetve név- és tárgymutató. A rögzített paraméterek alapján kereshetünk, akár több információt is megadva. http://mol.arcanum.hu/dldf/opt/a100516htm?v=pdf&a=start

A koraújkori–újkori források közül a Librii regii-t vagyis az 1527-től 1867-ig vezetett Királyi Könyveket választották digitalizálásra. Ezekbe a könyvekbe vezették be a legfontosabb király által adott kiváltságokat, pl. birtokadományokat, nemesi rangokat. Az adatbázisnak egyelőre a béta verziója nyilvános. Használat előtt mindenképpen érdemes elolvasni a tájékoztatót. Kereshetünk az adományozott neve, a kiadás helye és ideje, az adomány jellege, a megye vagy akár a birtok szerint. Így ez az adatbázis történészek, valamint családkutatók és helytörténettel foglalkozók számára is fontos.

http://mol.arcanum.hu/digidat/opt/a100512.htm?v=moldigidat&a=start&a1= A linkre kattintva az oldalról szóló tájékoztatót olvashatjuk. A bal sarokban, az elemlámpát ábrázoló keresőgombra klikkelve hívhatjuk elő a keresőablakot.

Ugyancsak könnyen használható az Országos Levéltárban található urbáriumok és összeírások adatbankja, amelyen birtok, birtokos vagy időpont alapján tekinthetjük meg az összeírásokat. A kutatást segíti, hogy minden rekord regesztát tartalmaz, amelyben a keresőrobot pirossal jelöli meg az általunk használt keresőszót.

http://mol.arcanum.hu/urbarium/opt/a100111.htm?v=pdf&a=start

Mindhárom adatbázisban a keresést a keresőszavak indexe segíti. Mivel a talált rekordok új ablakban jelennek meg, böngészőnkön engedélyezzük az új ablakok felugrását. Az így megkapott listán a vonatkozó levéltári anyagok jelzetét láthatjuk, amit rendezhetünk dátum vagy jelzet szerint. A kiválasztott jelzetre klikkelve bő információt nyerünk a dokumentumról, ami alapján eldönthetjük, hogy kutatásaink szempontjából relevánsnak tekinthető-e. Amennyiben várhatóan tartalmaz számunkra érdekes információt, a megtekintéshez szükség van az AAGISWiev ingyenes program telepítéséhez, amit a kereső első használatkor fel is ajánl és néhány perc alatt telepíti azt. Az így megnyitott dokumentumot nagyíthatjuk, kicsinyíthetjük, elforgathatjuk, illetve lapozgathatjuk az okleveleket, királyi könyveket és összeírásokat.

Összességében ezek az adatbázisok kényelmes otthoni kutatásra adnak módot a kutatóknak, hiszen több szempont szerint is kereshetnek bennük, minden irathoz magyar nyelvű regesztát kapnak és ami a legfontosabb, bármikor, bárhonnan hozzáférhető.

A levéltár meglátogatását, az irat kézbe vételének élményét természetesen nem pótolhatják ezek az adatbázisok, de a gyors adatgyűjtést lehetővé teszik.

 Bánszki Hajnalka
levéltárosUtolsó frissítés: 2021.01.22. péntek, 08:29