Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2013.
szep.
30.

 

Az Europeana projekt célkitűzése, hogy a különösen értékes, inspiráló és gazdag európai kulturális örökség az interneten böngészhető legyen. Mindez többféle célt szolgál, amelyet négy fogalomban foglaltak össze.

  1. Egybegyűjtés – Egy nyílt hozzáférésű, megbízható adatbázisba gyűjtik az európai kulturális tartalmakat.
  2. Segítségnyújtás – A kulturális ágazatot tudásátadással, innovatív megoldásokkal és pártfogásukkal támogatják.
  3. Közvetítés – A kulturális örökség általuk akárhol és akármikor elérhetővé teszik.
  4. Ösztönzés – Új utakat kínálnak az európaiak számára, hogy saját kulturális örökségük részesei lehessenek.

Az Europeana jelenleg 2200 európai levéltárral, múzeummal, galériával és könyvtárral működik együtt az európai kulturális örökség on-line közzététele érdekében. A felhasználó így egyszerre böngészhet a közgyűjtemények digitalizált állományaiban. Eddig több mint 27 millió (!) egységet (könyvet, képet, dokumentumot stb.) tettek kereshetővé az oldalon és ez a szám újabb partnerek csatlakozásával folyamatosan nő.

1. Simon de Varie: Órák könyve. Jean Fouquet, 15. század (Holland Nemzeti Könyvtár), 2. Gutenberg Biblia, 1454-55 (Brit Nemzeti Könyvtár), 3. Abel Tasman útinaplójából, 1642 (Holland Nemzeti Levéltár). Képek forrása: europeana.eu 

A portál alapvetően angol nyelvű, de számos európai nyelven, így magyarul is elérhető néhány funkciója. A tartalmakat tekintve ugyancsak többnyelvű: a fő közreműködőknek köszönhetően a leírási egységek leginkább német, francia, angol, holland, spanyol és svéd nyelven hozzáférhetőek, amelynek fordítását program segíti.

Azonban az Europeana projekt több egy jól összeállított bő katalógusnál; tematikus válogatásokkal kelt érdeklődést az adatbázis iránt és európai polgárok közreműködésével bővíti tudásbázisát. Jelenleg két felhívása van az európaiak felé. A nagy háború közelgő évfordulójára készülve egy az 1914-1918 közötti személyes forrásokat gyűjtő oldallal készülnek. A projekt nem régen indult, eddig 2500 személyes történetet és több mint 40 ezer képet gyűjtöttek. A munkát az Europeana munkatársai mellett helyi önkéntesek segítik roadshow állomások szervezésével, amikor a helyi lakosságot interjúztatják, digitalizálják a magántulajdonban lévő dokumentumokat, hogy minél több személyes forrás tegye egésszé az oldalt.

Ugyancsak a közösségi emlékezetet kívánja regisztrálni az Europeana 1989 oldala, amely a kettéosztott Európa végét, a közép- és kelet-európai rendszerváltások időszakának forrásait gyűjti.

Az adatbázisban gazdagságát, sokféleségét virtuális kiállításokon mutatják be. Időről időre a hatalmas adatmennyiségből tematikus válogatásokat állítanak össze.

Ízelítőül néhány kiállítás:

Jelenlegi és jövőbeli együttműködő intézményeknek, fejlesztőknek, önkénteseknek, a tartalmakat felhasználni kívánóknak szól szakmai oldaluk, ahol az adatcsere-formátumokkal, jogi és technikai tudnivalókról tájékoztatnak. 

Magyar vonatkozású rekordokat is szép számmal találunk, habár közvetlenül nem működnek együtt magyar közgyűjteményekkel, de együttműködésben az olyan nagyszabású projektekkel mint a The European Library vagy az Athena számos magyarországi közgyűjtemény (Országos Széchenyi Könyvtár, Magyar Nemzeti Galéria, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szépművészeti Múzeum, Petőfi Irodalmi Múzeum, OSA Levéltár stb.) kollekcióinak darabjai ismerhetőek meg az oldalon keresztül.

Ha Ön is fontosnak tartja a honlap fenntartását és további fejlesztését, akkor csatlakozzon a petíció aláírói közé, hogy az Európai Parlament továbbra is biztosítsa az oldal támogatását.

Fontos! Az adatbázisban szereplő tartalmak szabad hozzáférése nem jelenti a tartalmak szabad felhasználhatóságát, további közlésük, ha másként nem rendelkeznek, minden esetben az őrzőhely engedélyéhez kötött. A sajtó számára az Europeana és a vele összefüggő projektekről szóló hírek illusztrálására néhány fotót biztosítanak, amelyek forrásmegjelöléssel szabadon használhatóak. 

Végezetül néhány világhírű európai kulturális örökség:

Elérhetőségek:

 

Bánszki Hajnalka