Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2016.
okt.
20.
Levéltári napok A 23. alkalommal megrendezett programmal az 1956-os forradalom és szabadságharc előtt tisztelegtünk.

Az idei levéltári napok programsorozata szakmai úttal kezdődött 2016. október 19-én. A CO:OP projekt workshopjának keretében félszáznyi résztvevő Recsken Bank Barbara vezetésével járta körbe az emlékparkot. A 20. századi történelem visszaidézését keltő kiállítás megtekintése és az ebéd után a múlt rekonstrukciójához nélkülözhetetlen írásos források érdeklődésre számot tartó gyűjteményét mutatták be az Állambiztonsági Szolgálat Történelmi Levéltárának munkatársai. A Terror Háza Múzeum mintát és példát adott a több mint félévszázada történtek felidézésének lehetőségeiről.

Másnap, 20-án a Megyeháza dísztermében tartott tudományos konferencia résztvevőit köszöntötte dr. Papp Csaba, megyei jegyző, dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere, Kuti László, Magyarrszág ungvári vezető konzulja és dr. Barabás László, Ausztria tiszteletbeli konzulja. Az ünnepi megnyitón Pro Archivo-emléklapot vehetett át a levéltárnak ajándékozott iratokért Dévényi Margit és dr. Lénárt Béla, a szakmai munka támogatásáért dr. Fazekas Rózsa és Babolcsi Andrea, szponzori támogatásért pedig a Csekő Kávéház. A levéltár, a Jósa András Múzeum, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, valamint a Szabolcs-Sztmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesület által kiírt helytörténeti pályázatot a zsűri örökös elnöke, dr. Sallai József értékelte. 

Díjazottak:

  1. helyezett: Godzsák Attila: Az 1939-es választások és a nyilasok Szabolcs vármegyében. A 35000 Ft-os díjat átadta: Kujbusné dr. Mecsei Éva, a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára igazgatója.
  2. helyezett: Tóth Sándor művelődéstörténeti munkája. A 30000 Ft-os díjat átadta: Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.
  3. helyezett: Hubayné Iványi Katalin: Nyíregyháza hatodik gyógyszertárának története az alapítástól (1907-től). A 25000 Ft-os díjat átadta: Mohácsi Endre, a Jósa András Múzeum munkatársa.

Jutalomban részesültek:

  • Kurucz Ádám: Mágikus célú edényelhelyezések Árpád-kori emlékei és kérdései. A könyvjutalmat átadta: Dr. Reszler Gábor, a Nyíregyházi Egyetem Történettudományi és Filozófia Intézete Történettudományi Intézeti tanszékvezetője.
  • Fábián Márta: Szellemi értékek egy jeles személy életrajzán keresztül. (Jutalmát később veszi át.)
  • Rónai Krisztián Gábor: A szabadság nemzete, 1956. október 23. A könyvjutalmat és a Móricz Zsigmond Színház 2 főre szóló belépőjét átadta, Dr. Szabó Géza, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesület elnöke

Az eredményhirdetés után a nyertes, Godzsák Attila kapott lehetőséget dolgozatának ismertetésére.

A tudományos konferencia 10 órakor kezdődött dr. Reszler Gábor vezetésével. A nyitó előőadást tartó grázi Peter Ruggenthaler nemzetközi kontextusba helyezte az 1950-es évek közepének történéseit a Szovjetunió Ausztriához és Magyarországhoz fűződő viszonyának elemzésével. Takács Tibor, az ÁBTL kutatója az 1956 októberében, novemberében készült fotók segítségével világított rá a történtekre. Lupkovics György jogász szemmel vizsgálta meg a Szilágyi-Tomasovszky pert, Galambos Sándor főlevéltáros pedig a periratok alapján azokról a vezetőkről szólt, akiket akaratuk ellenére választottak meg. A szünet utáni előadók a határon túli eseményekről szóltak: Váradi Natália, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskola tanára a kárpátaljai eseményeket vázolta, Varga Zsolt és Balogh Béla levéltárosok kutatása pedig a szatmári részekre irányult. Az előadások sorát dr. Lénárt Béla szemtanú történelemszemléletet formáló, emlékezetes előadása zárta.

A program Kéry Péternek a helyi 1956-os eseményekről készített dokumentumfilmjével zárult.

A rendezvényt szponzoraink mellett az 1956-os Emlékbizottság, az Osztrák Kulturális Fórum, valamint a z Európai Unió Creative Európe program támogatta. 

Galéria (2016.10.19.)

Galéria (2016.10.20.)

Hírek, tudósítások a rendezvényről:

nyiregyháza.hu

Kölcsey Tv

Nyíregyházi Televízió

Meghívó

 

 Utolsó frissítés: 2021.01.22. péntek, 08:29