Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2018.
jan.
15.
A Magyar Kultúra Napja alkalmából Nyíregyházán tartott rendezvények sorát  levéltári program nyitotta meg 2018. január 15-én.

Prof. dr. Jánosi Zoltán, a Kölcsey Társaság elnöke nyitó előadásában a Himnuszról és költőjéről is szólva vázolta a társaság kultúramegőrzésben és -terjesztésben való szerepvállalását és feladatát. Kiadványaik rövid bemutatása után a jelenlévők – köztük a helyi Kölcsey gimnázium diákjai – a Himnuszról szóló filmet nézték meg. A vetítés előtt Kántor István rendező, akit a társaság kért fel a film elkészítésére, az alkotás élményét is megosztotta az érdeklődőkkel.

A rendezvény alkalmából összeállított kiálításon a vendégek megtekinthették a levéltár szakkönyvtárában található, Kölcsey által írott és Kölcseyről szóló könyveket, valamint Kölcsey Ferenc 1832–1833-ban kelt, Szatmár vármegye közgyűlésének tett követjelentéseit. Ezeket a jelentéseket, valamint a Kölcsey család legérdekesebb iratait a nagyközönség január 19–20-án láthatja a Megyeháza dísztermében megrendezésre kerülő ünnepi kiállításon is, amelynek szenzációja a Himnusz eredeti kézirata lesz. 

Galéria

Sajtó

 

 

 Utolsó frissítés: 2021.04.23. péntek, 10:09